Een afbeelding van het interieur van libertas
Een afbeelding van het interieur van libertas
Een afbeelding van het interieur van libertas
Een afbeelding van het interieur van libertas

Pianoconcert – Alexander Chater // Romantische pianomuziek: Schubert, Chopin en Liszt

Klassiek pianoconcert – Romantische piano muziek: Schubert, Chopin en Liszt

Zondag 25 september
12:00u
Toegang: vrij

Over het concert:

Pianist Alexander Chater brengt muziek die honderden jaren geleden werd gecomponeerd tot leven. Hij wil laten zien dat deze muziek enorm sensueel en spannend is, en dat de diversiteit in de klassieke muziek enorm is.

Repertoire:
Schubert- 6 moments musicaux
I Moderato
II Andantino
III Allegro moderato
IV Moderato
V Allegro Vivace
VI Allegretto

Chopin- 2 Nocturnes
Opus 32 no 1
Opus 55 no 1

Liszt
Hongaarse rhapsodie nr 3
Hongaarse rhapsodie nr 5

Liszt- Apres une lecture du Dante (Fantasia quasi sonata)

 

Over het concert:

Alexander Chater begint intiem met de 6 Moments musicaux van Schubert. Het zijn 6 korte stukken die elk een eigen karakter hebben maar die samen verbonden zijn en een verhaal vertellen. De stukken zijn over het algemeen niet aan de dramatische kant maar in nummer 5 ontstaat ineens een uitbarsting waarna Schubert besluit om toch weer rustig te eindigen in de laatste van de set.

De nocturnes van Chopin zijn hoogst romantisch en moeten zorgen voor een nachtelijke sfeer. In de eerste van twee worden we meegevoerd naar een dromenwereld waar we vervolgens toch steeds uit worden gerukt gevolgd door een bijna sarcastisch einde, alsof die droom helemaal niet echt was. De tweede is meer emotioneel en een typisch stuk van Chopin. In de beide stukken is het de bedoeling dat de piano gaat zingen!

De hongaarse rhapsodieƫn van Liszt hebben een naam gekregen als vrolijke zigeuner muziek maar met de derde en vijfde rhapsodieƫn wil Alexander laten zien dat deze stukken ook zeer veel diepgang kunnen hebben.
Apres une lecture du Dante is een interessant stuk omdat het gebaseerd is op de goddelijke komedie van Dante. Dit gedicht beschrijft de afdaling en rondreis door de drie fasen van de onderwereld: Inferno (de hel), Purgatorio (het vagevuur) en Paradisum (het paradijs). Liszt was gefascineerd door de goddelijke komedie en heeft er meerdere muziekstukken op gebaseerd. Hij doet dat op een manier waardoor het lijkt alsof het nooit anders had gekund.

 

Over de pianist:

Alexander Chater is van Zuid Afrikaanse afkomst en werd op jonge leeftijd geintroduceerd aan klassieke muziek door zijn moeder en twee grootouders die allemaal uitvoerend musicus zijn. Zijn opa was naast pianist ook musicoloog en componist. Toen Alexander 4 jaar oud was kreeg hij zijn eerste piano en viool-lessen. Voordat hij begon aan zijn studie aan het conservatorium, had hij lessen van Gerenommeerde pianiste Julia Achkinazy.

In 2017 begon hij aan Codarts Rotterdam waar hij klassiek piano studeerde bij Stephane de May. Hij slaagde erin zijn bachelor af te maken in juni 2021. Tijdens zijn studie heeft hij masterclasses gevolgd van diverse pianisten zoals Frank Braley, Nino Gvetadze en Paolo Giacometti.

Hij heeft opgetreden als solist en kamermusicus in diverse locaties en gelegenheden zoals: De Doelen Rotterdam, Muziek in de Voorstraat, Midzomer festival Capelle en diverse kerken in Nederland. Ook heeft hij zijn eigen concert serie ontwikkeld; Fabrieklassiek.