Een afbeelding van het interieur van libertas
Een afbeelding van het interieur van libertas
Een afbeelding van het interieur van libertas
Een afbeelding van het interieur van libertas

Maand van de geschiedenis: Tekenworkshop en lezing

Workshop: zondag 29 oktober | 15.00u – 17.30u | Uitvinders en kunstenaars

Praktische informatie:
Datum: 29 oktober

Locatie: Arnhems Boeken Café (ABC) Libertas – Klarendalseweg 477-1 – 6822 GW Arnhem

Tijd: 15.00 – 17.30u

Maximaal aantal deelnemers: 30

Prijs voor gehele activiteit (lezing+workshop): 15,-

Reserveren via: info@abc-libertas.nl – vooraf aanmelden noodzakelijk

Introductietekst:

Uitvinders en kunstenaars, ze vullen elkaar aan. Uitvindingen brengen kunst verder: van de verftube, via de fotografie tot Artificial Intelligence. Maar is een uitvinder niet gewoon een kunstenaar? En is een kunstenaar eigenlijk geen uitvinder?

Kom naar een inspirerende middag in het Arnhems Boeken Café Libertas over (de geschiedenis van) de creativiteit in de mens.

Dit evenement is een dubbele activiteit van tweemaal 45 minuten, met een korte pauze ertussen:

1. Kom luisteren naar de lezing “Uitvinders vs. kunstenaars: creativiteit in de mens en de geschiedenis” van Rudie van den Heuvel MSc. EngD., hoofddocent Industrieel Product Ontwerp en Health Concept Lab

2. Deelname aan de tekenworkshop van kunstenares Petra van Lunenburg

Na de twee activiteiten is er ruimte voor een nagesprek in het Arnhems Boeken Café Libertas.

 

Meer informatie over:

De lezing – door uitvinder en hoofddocent Industrieel Product Ontwerpen Rudie van den Heuvel:

Kunstenaars en uitvinders maken gebruik van hun creativiteit. Hoe zorg je ervoor dat het juiste vonkje knettert in je brein, wat resulteert in het goede idee? En dan: een goed idee is nog geen kunst of briljante uitvinding. Wanneer wel? Als het goed is levert deze lezing weinig antwoorden op, maar veel vragen.

 

De tekenworkshop – door kunstenares Petra van Lunenburg (https://www.petralunenburg.com)

Petra van Lunenburg: “Binnen mijn vak als mode-illustrator draait het vaak om het verbeelden van een tijdsbeeld door middel van dynamische lijnen. Een lijn is een spoor van een uniek gemaakte beweging. Een tekenaar legt deze beweging vast en het is onvermijdelijk dat hij/zij de lijn van leven voorziet.”

Geen enkele lijn is identiek. Een lijn, zielloos gezet, kenmerkt zich enkel door het wel of niet aanraken van het tekenoppervlak. Een lijn mét bezieling kent eindeloos veel gradaties tussen het aanzetten, trekken en het verdwijnen van de lijn.

In de workshop worden de deelnemers uitgenodigd een serie poses te tekenen aan de hand van een naaktmodel. Het tekenen zal, naarmate de tijd verstrijkt, steeds meer vanuit ‘gevoel’ en ‘kijken in het nu’ en minder vanuit de ratio ontstaan. Dit is een van de manieren om dichterbij ieders creatieve vermogen te komen. Waarom dit iets anders is dan willekeurige lijnen trekken, wordt tijdens de workshop vanzelf zichtbaar.

Meer informatie:

-> Website