Een afbeelding van het interieur van libertas
Een afbeelding van het interieur van libertas
Een afbeelding van het interieur van libertas
Een afbeelding van het interieur van libertas

Alle events

04/06/2023

Live Muziek: Pianoconcert Matteo Myderwyk

Pianoconcert: zondag 4 juni | 11.00 – 12.00 | Matteo Myderwyk

Modern componist en pianist Matteo Myderwyk verruilde in 2022 de stad voor de natuur en verhuisde naar de rand van de Veluwe. Kort na zijn verhuizing maakte hij de Veluwe Suite, acht dromerige liedjes, als een vervolg op zijn eerste album; Notes of longing (2021).

Dit album werd succesvol ontvangen en deze maand presenteert hij zijn nieuwe, A brief nostalgia, welke vrijdag 16 juni 2023 officieel in release gaat. 4 juni speelt hij een preview van het nieuwe album bij ons én speelt hij muziek van Veluwe Suite!

Matteo

De jarenlange opleiding als klassiek pianist aan het conservatorium leerde hem vooral om muziek van zijn helden Bach en Messiaen achter te laten en zijn eigen muzikale taal te vinden. Allereerst besloot hij om alle klassieke regels van zich af te gooien, zo belandde hij in de wondere wereld van de free-jazz. Muziek maken zonder vooraf gemaakte afspraken; om als doel te hebben om in het moment muziek te maken. Dit was gelijk de belangrijkste les die hij leerde in deze experimentele periode; muziek staat niet op papier maar wordt in het moment gemaakt.

In zijn eigen studio nam hij verschillende albums op met zeer beperkte apparatuur: vaak niet meer dan een piano en een synthesizer. Zijn muziek evolueert constant en zijn liveshows zijn zeer gevarieerd. Vaak genoeg breekt hij met de traditionele wetten door voortdurend te improviseren met keuzes van instrumenten en zo verschijnt hij met een arsenaal aan synthesizers, beatmachines en orgels op evenzoveel verschillende podia. Van een festival, naar een club, een kerk of concertzaal.

10/06/2023

Nacht van de Mode: Allée – On Danse!

Nacht van de Mode: zaterdag 10 juni | 20.00u | Allée – On Danse!

 

Op zaterdag 10 juni 2023 vindt wederom de Nacht van de Mode plaats in het Modekwartier. In aanloop naar de zomer pakken de ondernemers van het Modekwartier uit en organiseren een event waar alles op gebied van mode, design en kunst bij elkaar komt in de straten van Klarendal.
Bij ABC Libertas werd er vorig jaar verrassend hard gedanst: het feestje ‘Allée – On Danse!’ was tijdens de Nacht van de Mode in 2022 al een groot succes. In het steegje (de ‘allée’) tussen het boekencafé en de gloednieuwe buren van ‘Begane Grond’ komt ook dit jaar weer een knallend feestje.
Dit jaar beklimmen twee Arnhemse DJ’s steiger mét draaitafel: Nat Moon (bekend van o.a. Dagschotel en het Allée-feestje van vorig jaar) en Ivy Knock (bekend van o.a. Knock on Wood). Hun swingende ‘Bourgeois beats’, knallen op 10 juni uit de speakers.
Allée On Danse!
Locatie: steeg naast ABC Libertas
Tijd: 20.00 – 00.00u
Toegang: vrij

16/06/2023

Literaire thema-avond: Gender

Literaire avond: vrijdag 16 juni | 20.00 – 21.30 | Gender-identiteit

Libertas presenteert:
i.s.m. Verhalenverteller Paul Groos en Queer Collective Arnhem

Thema-avond Gender-identiteit 

Verhalenverteller Paul Groos speelt de voorstelling (Nova Corpora) In Zichzelf Veranderd, en vertelt hierin gendergrensdoorbrekende verhalen uit de klassieke mythologie. Aansluitend een ‘mini-talkshow’ met gasten die het thema genderidentiteit bespreken samen met het publiek. Met de oprichters van Queer Collective Arnhem als gespreksleiders!

 

Meer over de voorstelling van Verhalenverteller Paul Groos:
(Nova Corpora) In Zichzelf Veranderd
Duur: 30 min

Een voorstelling met gendergrensdoorbrekende mythes uit het oude Griekenland. “Woke” is niet iets van de laatste decennia. We denken, praten en vertellen al meer dan tweeduizend jaar over mannen en vrouwen en iedereen die niet in die genderkwalificaties past. En we hebben er vragen over. Antwoorden? Die heeft Paul Groos niet. Wel verhalen.

 

Meer over de ‘Mini-talkshow’ met Queer Collective Arnhem:
Duur: 30-45min
Je genderidentiteit hoort erbij, het maakt een grote deel uit van hoe je je presenteert en voelt in de wereld. Wat betekent het voor jou? Hoe wil jij je uiten? Wanneer ben je mannelijk of vrouwelijk? Of ergens ertussen? Of soms heel erg mannelijk en andere keer heel erg vrouwelijk? Samen met verschillende gasten bespreken we zoveel mogelijk aspecten van het thema ‘genderidentiteit’, met vooral de focus op het positive.

23/06/2023

Live muziek: Bjarke Trio

Live muziek: vrijdag 23 juni | 20.00u | Bjarke Ramsing

 

De muzikale opvoeding van Bjarke Ramsing vond plaats op het Deense platteland. Daar vormde hij zijn eigen muzikale stijl uit de restanten van oude Amerikaanse folk, blues en roots muziek. Hij toert sinds jaar en dag binnen en buiten Europa.

Momenteel heeft zijn dynamische folkmuziek een vruchtbare basis gevonden in de Lage Landen. De afgelopen twee jaar heeft Bjarke nauw samengewerkt met Nederlandse muzikanten: Teun van Langen op contrabas, Annelies Jonkers op viool en Floris Venema op drums en percussie.

Muzikaal gezien varieert het van prachtige, zachte folk ballads met elegante instrumentale arrangementen, tot meer ongepolijste en opgewekte akoestische rockcomposities. Zijn songteksten zoeken op meedogenloze wijze naar de schoonheid te midden van het vuil van onze moderne westerse samenleving.

Tijdens zijn optredens geeft Bjarke uitdrukking aan een zeldzame en subtiele oprechtheid en laat zijn publiek achter met een vleugje ongepolijste waarheid.


Bjarke Ramsing had his musical upbringing in the southern countryside of Denmark. Shaping his own musical style from remnants of old American Folk, Blues and Roots music. For years he toured through Europe and overseas. Making his way by playing on street corners and in bars.

Today the music have found a more steady home in the Dutch lowlands. Collaborating with Dutch musicians; Teun van Langen on upright bass, Annelies Jonkers on violin and Floris Venema on drums and percussion.

Their compositions spans wide from beautiful harmonic folk ballads to more raw and upbeat acoustic rock compositions.

Live Bjarke conveys a rare and subtle edge of heartfelt sincerity. With lyrics searching the mess of modern western life looking for some sort of beauty. Leaving spectators with a scent of something still raw, unpolished and true.

02/07/2023

Ochtendconcert: Miriam Moczko

Ochtendconcert: zondag 2 juli | 10.00 – 11.00u | Miriam Moczko

 

Miriam Moczko, zangeres, performer en songwriter, maakt muziek als antwoord op de schoonheid en de pijn die zij in het leven tegenkomt. Met haar altviool en een minimaal gebruik van effecten creëert zij landschappen waar haar stem de luisteraar de weg wijst.

Haar debuutplaat ‘Heimat’ is een melancholisch en hoopvol indie-folk album over haar familiegeschiedenis.

Met Heimat verkent Miriam haar roots en in meer algemene zin; wat betekent het eigenlijk om je ‘ergens thuis te voelen.’ De nummers zijn geïnspireerd door gevoelens, herinneringen aan gebeurtenissen, voorwerpen en plekken.

De zangeres licht toe: “Heimat is een album over mijn familiegeschiedenis en die van mijn ouders en voorouders. Over onze wortels, die liggen in de provincie Opper-Silezië in Polen, dat voor WOII nog Duitsland was. Over het trauma van deze oorlog. Over de relatie met mijn ouders die vertrokken naar West-Duitsland. Opgroeien met en opgevoed worden door ouders met een andere moedertaal dan de mijne.”

Het album is geproduceerd door LAVALU en gemixt door de Berlijnse Duitse toonmeester Peter Schmidt (o.a. Peter Fox en Wallis Bird). Miriam is één van de artiesten van De Basis in Nijmegen, de muzikale homebase, mede opgericht door De Staat. Zij tourde door Europa en Australië met optredens op het legendarische Woodford Folkfestival als ook Paradiso, Doornroosje, Valkhof Festival en Melodica Festival in Parijs.

Miriam is beïnvloed door singer/songwriters als Sharon Van Etten, Aldous Harding, Sufjan Stevens, Sophie Hunger en Nadia Reid.

 

“HEIMAT van Miriam Moczko laat niet alleen een mooi en bijzonder geluid horen,

maar ook een uitstekende zangeres, die indringende persoonlijke verhalen vertelt

in songs vol diepgang en avontuur. HEIMAT is een droomdebuut.”

– De Krenten Uit De Pop